м. Івано-Франківськ
вул. Теодора Цьоклера, 9А

+38(096) 540-33-02
+38(099) 378-66-52

Як платити підприємцю єдиний податок

Підприємці на спрощеній системі оподаткування платять єдиний податок. На 1–2-й групах — щомісяця, на 3-й — раз на квартал, та й то якщо отримують дохід. Ставка податку залежить від групи.

Як платять ЄП на 1–2-й групах. На цих групах сплачують фіксовану суму єдиного податку щомісяця, протягом року вона не змінюється. Платити треба навіть за місяці, коли доходу не отримували.

Ставка ЄП для 1-ї групи — до 10% від прожиткового мінімуму. Це 192,10 грн в місяць у 2019 році,

Ставка ЄП для 2-ї групи — до 20% від мінімальної зарплати. У 2019 р. мінімалка становить 4173 грн.

За законом ставку єдиного податку для 1–2-ї груп встановлюють місцеві ради, і залежить вона від видів діяльності.

Коли платити єдиний податок. Встигнути заплатити ЄП за місяць треба до 20-го числа включно (п. 295.1 ПКУ).

Останній день сплати може припасти на вихідний, тоді ЄП треба заплатити в робочий день, що йде перед ним. Можете сплатити податок за рік наперед до грудня, більше не можна.

Якщо зареєструвалися підприємцем посеред місяця, наприклад 24 січня, перший раз заплатити ЄП потрібно за лютий до 20 лютого. За вісім днів, що були підприємцем у жовтні, платите ПДФО, та й то якщо отримували дохід.

Коли будете закривати ФОП, єдиний податок потрібно буде сплатити за весь останній місяць підприємництва, навіть якщо держреєстратор зареєстрував припинення діяльності 1-м числом місяця (п. 295.8 ПКУ).

Штраф за несплату ЄП.

Якщо прострочили або взагалі не сплатили єдиний податок, крім заборгованості, доведеться сплатити штраф і пеню.

Розмір штрафу — 50% місячного платежу з єдиного податку:

  • для 1-ї групи це 96,05 грн;
  • для 2-ї — 417,30 грн.

Ще треба сплатити пеню, нараховується вона по-різному.

Якщо заборгованість з ЄП виявили самостійно — пеню нараховуєте, тільки якщо минув 91 календарний день від останнього дня сплати податку. З розрахунку 100% облікової ставки НБУ, що діє на кожен день прострочення (пп. 129.1.3, п. 129.4 ПКУ).

Наприклад: підприємець забув сплатити ЄП за вересень, згадав про це в жовтні. Останній день сплати ЄП за вересень — 20 вересня, отже 91 день не пройшов, тому й пеню нараховувати не треба. А от якби прострочення він виявив через 5 місяців, пеню точно довелося б заплатити.

За простроченням стежить і податкова. Як виявить несплати — визначить штраф і на його суму нарахує пеню за кожен день прострочення сплати з першого робочого дня після закінчення строку сплати й до дати сплати заборгованості та штрафу (пп. 129.1.1, п. 129.3 ПКУ). Тут пеня нараховується вже виходячи зі 120% річних облікової ставки НБУ, що діє на кожний такий день (абз. 1 п. 129.4 ПКУ).

Коли є недоплата з ЄП, під час сплати податку ця сума буде зарахована в рахунок погашення боргу, потім — у рахунок погашення штрафу й пені (п. 131.2 ПКУ).

Якщо два квартали поспіль ходите в боржниках і на кожне 1-е число місяця за вами тягнеться непогашена заборгованість, вашу реєстрацію єдинника анулюють, і вам доведеться перейти на загальну систему. Повернутися на спрощену систему можна лише після закінчення чотирьох послідовних кварталів (п. 299.11 ПКУ).

Податкові канікули .

Єдинники 1-ї групи й 2-ї без найманих працівників раз на рік звільняються від сплати ЄП на один календарний місяць на час відпустки та/або хвороби.

Відпустка єдинника. Заздалегідь подайте на ім’я начальника податкової заяву, вкажіть у ній тривалість відпустки — не менше календарного місяця. Якщо напишете, що йдете у відпустку з 5-го по 28-е число, від сплати ЄП вас не звільнять (консультація в ЗІР, підкатегорія 107.12). 

Лікарняний єдинника. Якщо хворіли 30 календарних днів або довше й маєте лікарняний листок, подайте до ДФС заяву з копією лікарняного (пп. 298.3.2 ПКУ). І за місяць хвороби вас звільнять від сплати податку.

Не можна отримувати дохід під час відпустки або хвороби. Якщо надходження все-таки будуть, податкова вважатиме, що діяльність фактично вели, а отже й податки треба платити. Це не стосується передоплат і оплат за раніше проданий товар чи надані послуги.

Як платить 3-я група ЄП. На 3-й групі сплачують єдиний податок, тільки якщо отримували підприємницький дохід. Ставка єдиного податку:

  • 3% від доходу платять ФОП — платники ПДВ;
  • 5% від доходу сплачують неплатники ПДВ.

Коли платити єдиний податок.

Раз на квартал, протягом 10 днів після останнього дня подання декларації з ЄП.

Приміром, декларацію за III квартал 2019 р. треба подати до 9 листопада включно, а заплатити ЄП — з 10 по 19 листопада.

Якщо останній день сплати випадає на вихідний, перерахувати податок маєте встигнути найпізніше в робочий день, що йде перед ним.

10-денний період розраховується від фактичного останнього дня подання декларації з ЄП (консультація в ЗІР, підкатегорія 135.04).

Тому якщо останній день подання звітності випадає на вихідний, він переноситься на наступний за ним робочий день, саме з цього дня і треба відраховувати 10-денний період для сплати ЄП.

Штрафи за прострочення сплати ЄП. Розмір штрафу за несплату або за прострочення з єдиного податку залежить від того, наскільки затримали платіж (п. 126.1 ПКУ):

  • менше 30 днів — штраф 10% від суми заборгованості з ЄП;
  • більше 30 днів — 20% від суми боргу.

Пеня нараховується за тими самими правилами, що й на 1–2-й групах: коли заборгованість виявили самостійно — починаючи з 91-го дня після закінчення строку сплати ЄП з розрахунку 100% облікової ставки НБУ, що діє на кожен день.

Якщо нарахувала ДФС — починаючи з 1-го дня закінчення строку сплати ЄП з розрахунку 120% тих самих ставок НБУ.

Два квартали поспіль не платите єдиний податок, хоча повинні — втратите реєстрацію єдинника й далі вестимете бізнес уже на загальній системі.

Підвищена ставка ЄП. Підвищена ставка єдиного податку для підприємців — 15%. Сплачуєте з доходу, який отримали, порушивши правила роботи на спрощеній системі.

Види доходу, які оподатковуються за підвищеною ставкою ЄП

Перевищено максимальний розмір річного доходу. Підприємцю на 2-й групі максимум можна заробити 1,5 млн гривень. Якщо заробили 1 млн 522 тис. грн, то з 22 тис. грн маєте сплатити 15% ЄП. Й обов’язково перейти на 3-ю групу.

Для 3-ї групи максимально дозволено отримати 5 млн гривень за рік. Якщо буде більше — платите 15% податку із суми перевищення й переходите на загальну систему.

Підприємець може приховати факт перевищення, але якщо його виявить податкова, доведеться сплатити не тільки 15% ЄП із суми перевищення, а й 18% ПДФО з усього задекларованого доходу, який отримали з моменту порушення. Адже після перевищення граничного розміру доходу ви повинні перейти на загальну систему.