м. Івано-Франківськ
вул. Теодора Цьоклера, 9А

+38(096) 540-33-02
+38(099) 378-66-52

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір. На старті визначимося, що військовим збором обкладаються ті самі доходи, з яких сплачують ПДФО.

                                            Які доходи обкладають

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір. Доходи, які обкладають ПДФО й ВЗ — це база оподаткування. Ось лише деякі види доходу, які обкладають цими податками:

  • чистий дохід підприємця на загальній системі;
  • зарплата, лікарняні, відпускні, премії й інші доходи, які виплачуєте працівникам;
  • винагороди, які виплачуєте за договорами ЦПХ виконавцям;
  • платежі, які отримуєте за здавання в оренду нерухомості й іншого майна, платежі за лізинг і суборенду;
  • пасивні доходи (дивіденди, відсотки), а ще виграші й призи, які виплачуються фізособам, тобто якщо проводите акції й розіграші, вартість подарунків треба оподатковувати;
  • страхові виплати, відшкодування;
  • додаткове благо, так називають матеріальні й нематеріальні цінності, які надає фізособі податковий агент. Це може бути компенсація оренди житла, цінні подарунки. До цієї категорії не входять зарплата й винагорода за ЦПД;
  • вартість безоплатно отриманого майна, харчування або товарів (робіт, послуг);
  • безповоротна фіндопомога.

Весь список доходів, із яких треба платити ПДФО й ВЗ, викладений у п. 164.2 ПКУ.

                                                  Які доходи не обкладають.

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір. Список доходів, які не вважаються оподатковуваними ПДФО й ВЗ, — у ст. 165 ПКУ, зокрема це:

  • допомога від держави, адресні держвиплати, компенсації, винагороди й інші виплати, які отримуєте з держбюджету, Фонду соцстраху й Фонду соцзахисту інвалідів;
  • нецільова благодійна допомога до 2690 грну 2019 році;
  • гроші, які видаєте на відрядження або під звіт, добові в розмірі до 0,1 мінзарплати (417,30 грн на день по Україні, 80 евро за курсом НБУна день при відрядженні закордон у 2019 році);
  • подарунки в негрошовій формі вартістю до 25% мінзарплати (1043,25 грну 2019 році);
  • благодійна допомога на лікування;
  • допомога на поховання до 5380 грну 2019 році;
  • оплата за навчання у виші та ПТНЗ роботодавцем (три мінзарплати — це 12519 грн на місяцьу 2019 році);
  • вартість товарів за гарантійною заміною;
  • прощений борг, до 25% мінімалки на рік (1043,25 грну 2019 році) та ін.;
  • вартість путівок, які надає роботодавець, до п’яти мінзарплат на рік (20865 грну 2019 році).

А ще страхові виплати й відшкодування, відсотки, нараховані на державні цінні папери, благодійні виплати, відшкодування чорнобильцям тощо.

Ставки податку

Основна ставка ПДФО — 18%. Її застосовують до зарплати, лікарняних, виплат за договорами ЦПХ, чистого доходу ФОП-загальносистемника.

Спадщина й подарунки від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення оподатковуються нульовою ставкою ПДФО.

Дивіденди від неплатників податку на прибуток, спадщина й подарунки не від членів родини першого та другого ступенів споріднення — за ставкою 5%.

А от ставка військового збору завжди 1,5%.

Коли утримують ПДФО й ВЗ

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір.  Ви виступаєте в статусі податкового агента, коли нараховуєте й виплачуєте (надаєте) дохід фізособі, а отже зобов’язані:

  1. Утримати із цієї суми ПДФО й ВЗ за рахунок грошей, які маєте виплатити фізособі. Приміром, за договором ЦПХ ви повинні виплатити виконавцю 5 тис. грн. Настав час виплати, з 5 тис. ви утримуєте 18% ПДФО й 1,5% військового збору, на руки виконавець отримує 4025 грн.
  2. Ваш обов’язок — сплатити ПДФО до бюджету від імені фізособи.
  3. Наступний крок — відзвітувати про сплачений ПДФО до податкової, для цього подають форму № 1ДФ, де ПІБ і податковий номер фізособи, якій заплатили дохід, сума цієї виплати й утриманий ПДФО й ВЗ.

Податкова соціальна пільга

Є категорії працівників, які мають право на податкову соціальну пільгу.

Що це означає: коли нараховуєте таким співробітникам зарплату, базу оподаткування можна зменшити на розмір пільги (п. 164.6 ПКУ). Інакше кажучи, із суми зарплати ви віднімаєте суму пільги і вже із суми, яка вийшла, утримуєте ПДФО.

На військовий збір ПСП не впливає, його ви нараховуєте на суму зарплати до вирахування ПСП.

Є обмеження: застосувати пільгу можна до доходу, який не перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, що діє на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4.

Округляти до найближчих 10 грн (пп. 169.4.1 ПКУ). У 2019 році це 2690 грн, як знайшли: 1921 грн × 1,4 = 2689,4 ≈ 2690 грн.

Одному з батьків, у якого двоє чи більше дітей до 18 років, граничний розмір доходу для застосування ПСП множать на кількість дітей. Якщо дітей двоє, ПСП можна застосувати до доходу до 5380 грн.

У 2019 році розміри ПСП у розрахунку на місяць становлять:

  • загальна 100% ПСП(для будь-якого платника податків) — 960,50 грн. У працівника двоє чи більше дітей до 18 років — 960,50 грн на кожну дитину;
  • 150% ПСПвикористовують для самотніх матерів і батьків, удівців, опікунів, ще тих, хто утримує дитину-інваліда, весь список — у п.п. «а»–«б» пп. 169.1.3 ПКУ. 1440,75 грн (1921 грн × 50% × 150%) на кожну дитину до 18 років;
  • 150% ПСПдля осіб із переліку в п.п. «в»–«е» пп. 169.1.3 ПКУ— 1440,75 грн (1921 грн × 50% × 150%);
  • 200% ПСПдля платників податків, визначених п.п. «а»–«г» пп. 169.1.34 ПКУ, — 1921 грн (1921 грн × 50% × 200%).

Щоб отримати право на ПСП, працівник має надати вам заяву й підтвердні документи.

Натуральний коефіцієнт

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір.До доходу в негрошовій формі застосовують натуральний коефіцієнт (п. 164.5 ПКУ). Зараз він становить 1,219512 для ставки ПДФО 18%.

Наприклад, підприємець подарував працівнику подарунок на 2000 грн. 1043,25 грн не оподатковуються. Утримати ПДФО треба із суми 956,75 грн (2000 грн − 1043,25 грн). Оскільки дохід у негрошовій формі, застосовуємо натуральний коефіцієнт: 956,75 грн × 1,219512 = 1166,77 грн.

Тобто ПДФО утримуємо із суми 1166,77 грн, а ПДФО буде 210,02 грн = (1166,77 × 18%)

Оскільки це негрошовий дохід, податок доведеться утримати й сплатити за рахунок інших грошових доходів.

Для військового збору натуральний коефіцієнт не застосовують.

Мобілізаційна пільга

Така пільга передбачена для мобілізованих ФОП на весь період військової служби (п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Застосовується до підприємців без найманих працівників і до тих, у кого вони є.

Вони звільняються від нарахування, сплати ПДФО й надання звітності з податку.
У період мобілізації підприємець-загальносистемник може не сплачувати:

  • авансові внески з ПДФО за себе;
  • ПДФО за себе за річною декларацією.

Крім того, ФОП на загальній системі звільняється від подання декларації про доходи.

Для цього треба подати в податкову заяву й копію військового квитка протягом 10 днів після демобілізації.

Строк сплати ПДФО й ВЗ

ПДФО й ВЗ, який ви як податковий агент нарахували фізособам, сплачують:

  • у день виплати. Це стосується доходу, який виплачуєте через банк або перераховуєте на картковий рахунок одержувачу;
  • протягом трьох банківських днів після дня нарахування (надання, виплати) доходу, якщо це дохід у негрошовій формі або виплачуєте дохід готівкою;
  • протягом 30 календарних днів, що йдуть за місяцем нарахування, якщо дохід нарахований підприємцем, але не виплачений одержувачу.

Військовий збір сплачують у ті самі строки, що й ПДФО.

Коли ФОП платять ПДФО й військовий збір. ФОП на ЗС сплачує ПДФО за себе: авансом за перший, другий і третій квартали протягом року:

  • до 19 квітня — за І квартал;
  • до 19 липня — за ІІ квартал;
  • до 19 жовтня — за ІІІ квартал.

За IV квартал ПДФО сплачують після подання річної декларації про доходи, протягом 10 календарних днів після останнього дня подання декларації. Останній день подання — 9 лютого, отже строк сплати ПДФО — до 19 лютого.

Авансові платежі з ВЗ не перераховують, а сплачують після подання річної декларації про доходи, у ті самі строки, що й ПДФО, тобто до 19 лютого.

Звітність із ПДФО й ВЗ

За підсумками кварталу, у якому нараховано або виплачено дохід, подаєте податковий розрахунок за формою № 1ДФ. Строк подання: протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу.

Розрахунок № 1ДФ: коли подавати і як заповнити

Коли останній день подання випадає на вихідний або свято, він переноситься на наступний за ним робочий.

Форму № 1ДФ треба подати, навіть якщо доходи нарахували, але не виплатили. Якщо доходів у поточному кварталі не нараховували й не виплачували, розрахунок не подаєте.

Раз на рік протягом 40 днів після його закінчення підприємці на ЗС подають декларацію про майновий стан і доходи з додатком Ф2.

Декларація про доходи підприємця на загальній системі

Новозареєстровані підприємці подають спочатку квартальну декларацію, а потім як усі — раз на рік.

Ознаки доходу для форми № 1ДФ

Для заповнення графи 5 розділу І потрібно визначити ознаку доходу. Вони є в Довіднику ознак доходів (таблиця 1 додатка до Порядку № 4).

Код «101» використовують для таких виплат, як зарплата, у т. ч. відпускні, премії, індексація, оплата праці сумісників, лікарняні (крім лікарняного по вагітності та пологах).

Код «128»: допомога по вагітності та пологах за рахунок Фонду соцстрахування. У розрахунку суму показуєте, але ПДФО й ВЗ вона не обкладається ні у ФОП, ні в їхніх працівників.

Код «118»: гроші, які видали на відрядження або під звіт, але вони витрачені в більшій сумі, ніж належить, і працівник не повернув їх вам у встановлений строк.

Код «102»: виплати за договорами ЦПХ за виконані роботи або надані послуги.

Код «104»: дохід від продажу (обміну) нерухомого майна. Не обкладається ПДФО й ВЗ перший продаж за рік нерухомого майна, яке перебуває у вашій власності понад 3 роки або менше, якщо це майно отримане в спадщину. В решті випадків, у тому числі при другому продажі, дохід оподатковується за ставкою 5%.

Код «105»: дохід від продажу (обміну) рухомого майна. Не обкладається ПДФО й ВЗ дохід від першого продажу протягом податкового року легкового автомобіля, або мотоцикла, або мопеда.

Код «106»: дохід від надання в оренду (лізинг, суборенду) нерухомого майна за ЦПД.

Код «157»: дохід, виплачений підприємцю або самозайнятій особі. Не обкладається ПДФО й ВЗ, якщо є підтвердні документи — копії виписки з Єдиного держреєстру (для ФОП на ЗС), витяг з ЄДР (якщо вид діяльності не основний), витяг з реєстру платників ЄП для єдинників.

Код «143»: допомога на лікування й медобслуговування.

Код «146»: допомога на поховання незалежно від розміру. Не обкладається ПДФО й ВЗ сума до 5380 грн у 2019 році.

Код «153»: сума повернутої фіндопомоги, яку ви надали фізособі або вам її повернули. Не обкладається ПДФО й ВЗ.

Код «169»: нецільова благодійна допомога, у тому числі та, що перевищує встановлений граничний розмір. Не обкладається ПДФО й ВЗ допомога до 2690 грн у 2019 році.

Код «156»: вартість путівок працівникам нa відпочинок, оздоровлення й лікування в Україні.

Показуємо і оподатковувану, і неоподатковувану суму, не обкладається ПДФО й ВЗ вартість путівок до 5 мінзарплат на рік (20865 грн у 2019 році). Ця пільга працює лише для платників податку на прибуток, тому у підприємця вартість путівок працівникам навіть у сумі до 20865 грн буде оподатковуватися.

Код «158»: витрати на підвищення кваліфікації й перепідготовку працівників.

Код «160»: вартість подарунків не в грошовій формі, якщо їхня вартість не перевищує 25% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (1043,25 грн у 2019 році). Сума перевищення відображається з ознакою доходу «126».

Код «140»: аліменти, які виплачують платнику податків. Не обкладаються ПДФО й ВЗ.

Код «126»: додаткове благо, у т. ч. суми безповоротної фіндопомоги, прощений борг, перевищення граничного неоподатковуваного розміру подарунків тощо.

Код «127»: інші доходи, які включаються до доходу, в т. ч. дохід від надання в оренду (лізинг, суборенду) рухомого майна за ЦПД.

Військовий збір відображають у розділі II. А от відомості в розрізі фізосіб, яким виплачували доходи, не надають — показуєте загальну суму за всіма, кому нараховували й виплачували дохід, як оподатковуваний, так і не оподатковуваний ВЗ.

Штрафи

Недоплата з ПДФО. За це штраф 25% від суми недоплати. Якщо припускалися такої помилки протягом останніх 3 років, то штраф становитиме 50% недоплати, якщо ця помилка вже третя або більше — 75% недоплати (п. 127.1 ПКУ). Ще доведеться сплатити пеню. Якщо виправите помилку самі, то з 91-го дня, податкова нарахує пеню з 1-го дня прострочення сплати.

Неподання форми № 1ДФ або несвоєчасне подання, не повністю вказані відомості, недостовірні дані й помилки, які призвели до зменшення, збільшення податкових зобов’язань із ПДФО або ВЗ, зміни платника податків. Штраф за такі порушення — 510 грн. Якщо протягом року порушення повторяться — 1020 грн (п. 119.2 ПКУ).

 

https://audyt-expert.com/news/yak-platyty-pidpryiemtsiu-iedynyy-podatok/