м. Івано-Франківськ
вул. Теодора Цьоклера, 9А

+38(096) 540-33-02
+38(099) 378-66-52

Договір ЦПХ . Як правильно укласти.

Все що потрібно знати підприємцю про договір ЦПХ та як правильно укласти. Часто підприємцю потрібен фахівець на три-чотири місяці для виконання певних робіт. Укладати трудовий договір на короткий строк нема сенсу, а працювати без оформлення документів — ризиковано.  У такому разі краще укласти цивільно-правовий договір. У договорі ЦПХ важливо правильно прописати умови співпраці,  щоб під час перевірки договір не визнали трудовим і не оштрафували .

                                                                                          Варіанти договору ЦПХ.

Для виконання робіт укладайте договір підряду. Це доречний варіант, якщо вам, скажімо, потрібно виготовити меблі для кафе. За договором підряду виконавець в обумовлений строк передає вам матеріальні результати праці: стілець, пофарбовані стіни.

А якщо потрібна послуга, наприклад, з установлення обладнання, перевезення вантажу або маркетингова — договір про надання послуг (ст.ст. 837, 901 ЦКУ). У цьому випадку ви оплачуєте не матеріальний результат, а послугу.

 Договори цивільно-правового характеру укладають лише письмово, усний варіант не годиться. Регламентується ЦПД цивільним законодавством, тому важливо, щоб у тексті не було пунктів, які хоча б віддалено вказували на трудові відносини. В умовах договору обов’язково пропишіть, що очікуєте отримати в результаті й у якому вигляді, коли та скільки заплатите за роботу. Без цих даних договір визнають недійсним.

У документі обов’язково треба прописати такі моменти:

Строки в договорі ЦПХ.

Прописувати строки виконання робіт і надання послуг потрібно з датами, щоб уникнути невизначеності. Якщо роботи виконуються в кілька етапів, пропишіть строки для кожного. Коли конкретних дат немає, виконавець може затримати виконання робіт. Для підприємця ризиковано укладати ЦПД з тим самим виконавцем на тривалий строк або більше трьох разів за рік. Під час перевірки такий договір можуть перекваліфікувати на трудовий і добряче оштрафувати вас.

Предмет договору.

У договорі потрібно перелічити роботи/послуги, які виконає виконавець. Жодних розмитих формулювань: якщо йдеться про надання послуг, пишіть конкретно, які це послуги. Наприклад, не «надання юридичних послуг», а «складання і супровід договору купівлі-продажу».

Умови роботи.

Як правильно укласти договір ЦПХ. Для виконання робіт виконавець має перебувати у вас в офісі або на виробництві, у договорі обов’язково прописуйте це. Наприклад, так: «Забезпечити доступ Петренка В. Т. на територію замовника для виконання робіт». Якщо виконавець працюватиме з конфіденційною інформацією, використовувати ваше обладнання — теж обов’язково прописуйте це.

Великий ризик для підприємця, якщо виконавець підписав із ним ЦПД, але виконує функції найманого працівника (продавець у магазині, менеджер, який приймає замовлення).

Режим роботи.

У випадку перевірки чиновники швидко втямлять, що ваш ЦПД несправжній, якщо виконавець трудиться у вас за чітко встановленим графіком з 09:00 до 18:00 з понеділка по п’ятницю і підпорядковується внутрішньому розпорядку.

На відміну від найманого працівника виконавцю не прописують графік роботи, бо він може організувати свій робочий час на власний розсуд.

Не записуйте його в табель обліку робочого часу або журнал відвідувань.

Оплата.

За договором ЦПХ ви не виплачуєте зарплату і не зобов’язані надавати виконавцю відпустку. І такі формулювання, як «оплата праці» замість «вартості послуг/робіт», не повинні фігурувати.

За трудовим договором треба платити зарплату не менше від мінімалки, для договору ЦПХ такого обмеження немає.

Строки виплати винагороди.

Виплата грошей два рази на місяць, у строки виплати авансу і зарплати, насторожить перевіряючих. Краще прописувати, коли плануєте виплачувати винагороду, наприклад, так: «Оплата послуг виконавця здійснюється протягом 10 днів після підписання акта надання послуг».Не передбачайте в договорі щомісячних виплат. А якщо домовилися, що виплатите виконавцю аванс, пропишіть це в договорі.За результатами співпраці оформляють акт виконаних робіт / наданих послуг, оплату виконавець отримує на його підставі.

Як вирішувати конфлікти.

 Обов’язково пропишіть алгоритм дій на випадок, якщо залишитеся незадоволені результатами виконаної роботи. Кількість днів, за яку виконавець повинен мирно виправити недоліки, а також можливість досудового врегулювання спору.

 

Також може вас цікавити:

https://audyt-expert.com/services/kadrove-dilovodstvo/

https://journal.ostapp.com.ua/uk/articles/post/dogovoryi-gph-s-fizicheskimi-litsami