м. Івано-Франківськ
вул. Теодора Цьоклера, 9А

+38(096) 540-33-02
+38(099) 378-66-52

Договір ЦПХ. Податкові та “трудові” штрафи.

Все що потрібно знати підприємцю про договір ЦПХ, податкові та “трудові”штрафи. Часто підприємцю потрібен фахівець на три-чотири місяці для виконання певних робіт. Укладати трудовий договір на короткий строк нема сенсу, а працювати без оформлення документів — ризиковано.  У такому разі краще укласти цивільно-правовий договір. У договорі ЦПХ важливо правильно прописати умови співпраці,  щоб під час перевірки договір не визнали трудовим. Якщо доведуть, що договір ЦПХ має ознаки трудового Вас оштрафують. Не подали звітність, не сплатили податки та внески – податкові штрафи.

 «Трудові» штрафи.

Якщо схибите з договором-перевіряючі з Держпраці доведуть, що договір ЦПХ має ознаки трудового.  Вас оштрафують на 125190 грн за одним договором. Ще буде адмінштраф — від 8,5 тис. до 17 тис. грн. Такому «працівнику» доведеться виплатити зарплату не менше мінімалки, сплатити податки за весь період його роботи за договором ЦПХ.

Отже, витрати на одного працівника, оформленого за договором ЦПХ, а не трудовим, можуть скласти: 142190 грн штрафу (125190 грн + 17 тис. грн) + виплата зарплати + сплата податків..

За недотримання мінімальних гарантій оплати праці — 41730 грн. Якщо виконавець виконував обов’язки як найманий працівник, але за разову винагороду за ЦПД, і не отримував зарплату, аванс, доплату за понаднормові.

За недотримання строків виплати зарплати або неповну виплату — 12519 грн.

За ненадання оплачуваної відпустки — 4173 грн.

Податкові штрафи.

Не подавали або подали невчасно форму 1ДФ — буде штраф 510 гривень. На цю ж суму оштрафують, якщо подали розрахунок із неправильними даними, помилками, через які зменшилася або збільшилася сума ПДФО. Якщо порушення повториться протягом року, оштрафують уже на 1020 гривень (п. 119.2 ПКУ).

На 170 грн оштрафують за кожне неподання Д4. Наприклад, якщо ЦПД уклали на 3 місяці й жодного разу не подали звіт, то набіжить штраф 510 грн, у разі повторного порушення протягом року — штраф 1020 гривень.

Не платили ПДФО і військовий збір. Якщо це порушення виявлять податківці, вас оштрафують на 25% суми, яку ви недоплатили або не сплатили зовсім. Якщо в наступні три роки порушення повториться, штраф зросте до 50% суми недоплати, а всі подальші рази — 75% суми ПДФО (п. 127.1 ПКУ).

Ще доведеться сплатити пеню, нараховується вона з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ після закінчення 90 днів від дня виплати виконавцю грошей за договором. У разі невиплати грошей — гранична дата сплати ПДФО і ВЗ (пп. 168.1.2 ПКУ).

Адмінсанкції за несплату ПДФО, військового збору й неподання 1ДФ (ст. 1634 КпАП):

— попередження або штраф від 34 до 51 грн;

— від 51 до 85 грн — за повторне подібне порушення протягом року.

Не сплатили ЄСВ. Штраф — 20% від вчасно не сплаченої суми внеску. Якщо донарахує податкова — 10% суми донарахованого внеску за кожен повний або неповний звітний період донарахування, але не більше 50% суми ЄСВ. Також на суму недоїмки буде нарахована пеня — 0,1% суми недоплати за кожен день прострочення.

Укладіть правильно договір ЦПХ, щоб уникнути податкові та “трудові” штрафи.

 

Також вас може цікавити:

https://audyt-expert.com/news/dohovir-tspkh-ta-opodatkuvannia/

https://news.dtkt.ua/labor/labor-relations/55413