м. Івано-Франківськ
вул. Теодора Цьоклера, 9А

+38(096) 540-33-02
+38(099) 378-66-52

Договір ЦПХ та оподаткування.

Все що потрібно знати підприємцю про договір ЦПХ та оподаткування. Договір ЦПХ і оподаткування. Податки та звітність.Часто підприємцю потрібен фахівець на три-чотири місяці для виконання певних робіт. Укладати трудовий договір на короткий строк нема сенсу, а працювати без оформлення документів — ризиковано.  У такому разі краще укласти цивільно-правовий договір.  Розглянемо важливе питання щодо оподаткування за договором ЦПХ. При виплаті доходів фізичній особі згідно договору ЦПХ необхідно як податковий агент платити податки та подавати звітність.

                                                                               Сплата податків.

ПДФО Якщо підписали акт виконаних робіт, але оплати за ним немає, ПДФО  сплачується у розмірі 18% від суми виплати утримується одночасно з виплатою грошей виконавцю (пп. 168.1.1 ПКУ).

Військовий збір. Розмір — 1,5% від суми винагороди, сплачується в ті самі строки, що й ПДФО.

ЄСВ. Одночасно з виплатою грошей виконавцю сплачується і єдиний соцвнесок, розмір — 22% від суми виплати. Якщо строк виконання робіт довший, ніж календарний місяць, суму винагороди за договором ділите на кількість місяців і отримуєте ЄСВ за кожен місяць (ч. 2 ст. 7 ЗУ № 2464). Наприклад, якщо строк виконання робіт — 3 місяці, а оплата — 9 тис. грн, то дохід за кожен місяць — 3 тис. грн (9 тис. грн : 3), а ЄСВ — 660 грн за кожен місяць (3 тис. грн × 22%).

                                                                                    Подання звітності.

Яку звітність подавати за ЦПД. З утриманих і сплачених податків і зборів потрібно відзвітувати в податкову у звітах за формами 1ДФ і Д4.

У розрахунку 1ДФ ви показуєте утримання ПДФО й військового збору. Подаєте його протягом 40 днів після закінчення кварталу, в якому були виплати виконавцю.У розділі I зазначаєте суму, яку заплатили фізособі за виконані роботи (надані послуги), з ознакою доходу «102».В 1ДФ відображають також виплати контрагентам-підприємцям, але податки з них не сплачують. Нарахований і виплачений ФОП дохід відображаємо з ознакою доходу «157».

Звіт із ЄСВ за формою Д4 подається раз на місяць до 20-го числа місяця, який іде за місяцем виплат. Заповнювати в ньому треба таблиці 1, 5 і 6. Таблицю 5 заповнюєте, якщо в місяці, за який подаєте звіт, уклали або розірвали цивільно-правовий договір із фізособою. Таблицю 6 заповнюють для того, щоб передати до податкової інформацію про суму доходу та ЄСВ, який треба сплатити за кожну фізособу. Не потрібно показувати в Д4 виплати контрагентам-підприємцям, з якими у вас укладені договори ЦПХ відповідно до зареєстрованих кодів КВЕД.

Лікарняні за договором ЦПХ .Фізособи, які працюють за договорами ЦПХ, мають право отримувати лікарняні й декретні виплати від держави (ця норма діє з 11.10.2017 р., ч. 1 ст. 30 ЗУ № 1105).Тому, якщо виконавець приніс листок непрацездатності, вам треба заповнити й подати до Фонду соцстрахування заяву-розрахунок (за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 12), отримати для нього лікарняні й виплатити протягом 10 днів після отримання.

Також може вас цікавити:

https://journal.ostapp.com.ua/uk/articles/post/dogovoryi-gph-s-fizicheskimi-litsami

https://audyt-expert.com/services/kadrove-dilovodstvo/